Τι ονομάζουμε Spin-Off?

Ως τεχνοβλαστός ορίζεται κάθε νομικό πρόσωπο με τη μορφή κεφαλαιουχικής Εταιρίας που συστήνεται για την εμπορική αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας, που προήλθαν είτε από Καθηγητές & υπηρετούντες Λέκτορες και Ερευνητές του Πανεπιστημίου από την ενασχόλησή τους στα Εργαστήριά του είτε από ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα ή μη, που εκτελέστηκαν στο Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός).

 

Το Πανεπιστήμιο ως Έταιρος

Για τη διευκόλυνση της πρακτικής εφαρμογής ανακαλύψεων/ εφευρέσεων/ ερευνητικών αποτελεσμάτων που έγιναν στο Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός), καθώς και προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, το Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός) δύναται να συμμετάσχει ως εταίρος στο εν λόγω εταιρικό σχήμα. Η εταιρική συμμετοχή του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός) γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και μπορεί να έχει τη μορφή χρηματικής εισφοράς ή εισφοράς σε είδος (ως είδος νοούμενου του αποτελέσματος της ερευνητικής δραστηριότητας (τεχνογνωσίας), η χρήση του οποίου εισφέρεται στο εταιρικό σχήμα).

Σε περίπτωση κατά την οποία το Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του τεχνοβλαστού το καταστατικό δύναται να αναγνωρίζει στο Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός) δικαίωμα προτίμησης, έναντι των λοιπών μετόχων στον τεχνοβλαστό, σε περιπτώσεις μεταβίβασης τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου σ’ αυτό.

Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός) στον τεχνοβλαστό διέπεται και από τους υφιστάμενους κώδικες δεοντολογίας, τον Οδηγό Χρηματοδότησης Ερευνών και την ισχύουσα νομοθεσία για την ίδρυση και λειτουργία των τεχνοβλαστών και την υπηρεσιακή κατάσταση των Μελών ΔΕΠ.

Σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός) δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στον υπό ίδρυση τεχνοβλαστό, και προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση και εκμετάλλευση του προϊόντος διανοίας (ανακάλυψης, εφεύρεσης, ερευνητικού αποτελέσματος), συνάπτεται σύμβαση μεταφοράς τεχνολογίας ή παραχώρησης εκμετάλλευσης ή χρήσης ή άλλη συναφής σύμβασης μεταξύ του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός), του δημιουργού/ών και του υπό ίδρυση τεχνοβλαστού, στην οποία καθορίζονται λεπτομερώς οι όροι της παραχώρησης του προϊόντος και το οικονομικό αντάλλαγμα αυτής.

Η συμμετοχή μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης της γνώσης και των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν αντίκειται προς την ιδιότητα τους. Η συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, στις παραπάνω επιχειρηματικές δραστηριότητες, επιτρέπεται μετά τη συμπλήρωση τριετίας από το διορισμό τους και μετά από απόφαση της Συγκλήτου. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος και η έκταση συμμετοχής τους στις ανωτέρω επιχειρήσεις.

 

Νομικό Πλαίσιο για τη συμμετοχή σε Εταιρίες Τεχνοβλαστούς

Το Προεδρικό Διάταγμα 17/2001 (ΦΕΚ 14/31.01.2001) για τη χρηματοδοτική στήριξη νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης (τεχνοβλαστών ή spin-off) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 34 παράγραφος β του Ν. 2843 / 2000 καθορίζει, όπως ισχύει, το πλαίσιο ίδρυσης και χρηματοδότησης των τεχνοβλαστών μέσω του Γ’ ΚΠΣ και συγκεκριμένα του Προγράμματος «ΠΡΑΞΕ» στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

Νόμος 2919/2001 (ΦΕΚ 128 Α/ 25.7.2001), άρθρο 11 παράγραφος 2 περίπτωση γ’.

Νόμος 3440/2006 ( ΦΕΚ 38/27.02.2006), άρθρο 4.

 

Διαχείριση Χρηματοροών από τη Συμμετοχή σε Εταιρίες Τεχνοβλαστούς

Για τον υπολογισμό του καταμερισμού των χρηματορροών που προέρχονται από πληρωτέα μερίσματα λόγω τους συμμετοχής του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός) στο μετοχικό Κεφάλαιο Τεχνοβλαστών ή ως αντάλλαγμα για σύμβαση παραχώρησης, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τρόπος:

  • Από το σύνολο τους χρηματορροής καλύπτονται κατά προτεραιότητα μη καλυφθέντα έξοδα υποβολής και συντήρησης του Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας ή αντίστοιχου τίτλου κατοχύρωσης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Το υπόλοιπο ποσό του μερίσματος κατανέμεται ως εξής:
    • Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δικαιώματα των δημιουργών στο μέρισμα του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός), το Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός) θα λαμβάνει το σύνολο του μερίσματος.
    • Σε περίπτωση που υπάρχουν δικαιώματα των δημιουργών στο μέρισμα του Πανεπιστημίου (Ειδικός Λογαριασμός)
      • Οι δημιουργοί θα λαμβάνουν το ποσοστό του μερίσματος που τους αντιστοιχεί (60%), σε περίπτωση είσπραξης εσόδων.
      • Το Πανεπιστήμιο (Ειδικός Λογαριασμός) θα λαμβάνει το υπόλοιπο ποσοστό του μερίσματος (40%).